Collectie CHIN.IND.SPEC.REST. Een Nederlands fenomeen.

Mark van Wonderen

Als verslaggever in Noord-Holland reisde free­lance journalist Mark van Wonderen jarenlang kriskras door de provincie. Lopend door buurten viel hem op dat elk gehucht naast een kerk en een dorps­kroeg ook veelal een Chinees-Indisch restaurant huisvestte. En dit vaak op merkwaardige, niet per se aantrekkelijke locaties. Als groot liefhebber van aandoenlijk verval begon hij dit oer-Nederlandse fenomeen te fotograferen. Want dat is het. Nergens anders in de wereld wordt immers de Chinese en de Indische keuken samengesmeed tot één.  

Grafisch ontwerper Yolanda Huntelaar kreeg deze foto’s onder ogen en viel als een blok voor de herkenbaarheid en nostalgie. Ze stelde voor een (foto)boek te maken over dit toen (2016) nog geheel niet ontgonnen onderwerp. Dit resulteerde in 2018 in hét overzicht van deze restaurants in het boek Chin.Ind.Spec.Rest. Hier verschenen maar liefst 5 drukken van.

Maar de kentering in horecaland – die al voor de coronapandemie was begonnen – heeft nu definitief doorgezet. De échte Chinees-Indische restaurants verdwijnen in rap tempo uit het straatbeeld. Ze worden omgebouwd tot sushi- of wok­restaurants, vervangen door hippe nieuwe horeca of simpelweg gesloten. Eeuwig zonde en hoog tijd dus voor deze update. Een tijdsbeeld als verzamelcollectie.

Deze geheel herzienen versie verscheen eind 2023 en is hier gesigneerd te bestellen!

Winkelwagen