’t Had gekund

Dirk van Delft & Elisa Pesapane

Wat moest Antoni van Leeuwenhoek bij het sterfbed van Johannes Vermeer?

Hoe leidde hun uitje op het ijs tot het Gezicht op Delft?

 ’t Had gekund biedt een weergave in woord en beeld van tien ontmoetingen op bepalende momenten in het leven van Van Leeuwenhoek en Vermeer. Een publicatie waarin kunst en wetenschap met elkaar in gesprek gaan, de natuuronderzoeker zich bedient van fantasie en de kunstenaar zich laat voeden door de wetenschap.  

Teksten: Dirk van Delft o.a. biograaf van Antoni van Leeuwenhoek, oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave.
Tekeningen: Elisa Pesapane.

Antoni ontdekte microleven, Johannes schilderde De astronoom met Antoni als model. De leeftijdgenoten maakten in hun werk beiden gebruik van optica: Van Leeuwenhoek als microscopisch onderzoeker, Vermeer als schilder. In ’t Had gekund gaan ze op verrassende locaties met elkaar in gesprek over zaken die hen op dat moment beroeren.

De twee grootste zonen van de stad Delft verkenden en creëerden nieuwe werelden. Johannes speelde met licht, schaduw, kleur en transparantie en deed ontdekkingen die zijn schilderijen een unieke zeggingskracht geven. Antoni was ontdekkingsreiziger in de microwereld. Beiden lieten hun verbeelding de vrije loop, waagden zich buiten de gebaande paden en bleken zeer precieze waarnemers. Twee meesters op het gebied van kunst en wetenschap maar even zo goed mensen van vlees en bloed, met elkaar verbonden door licht.

 “Een biografie bestaat uit een geboortedatum, een sterfdatum, en verder fictie”, parafraseerde de Zwitserse ‘wat als’-historicus Lukas Burkart onlangs in NRC de socioloog Pierre Bourdieu. Docu-fictie. Precies waar we nu zo dol op zijn.

Dit bijzondere project is een samenwerking tussen auteur Dirk van Delft, biograaf van Van Leeuwenhoek en oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave, en beeldend kunstenares Elisa Pesapane. In ’t Had gekund houden ze vast aan de historische feiten én aan de aanname dat Van Leeuwenhoek en Vermeer van jongs af aan goede vrienden waren en elkaar regelmatig tegen het lijf liepen in Delft en Amsterdam.  

Het boek is in de webshop te bestellen. Desgewenst gesigneerd door de auteur en tekenares; dit graag aangeven bij de bestelling!

Winkelwagen